czwartek, 1 maja 2014

Bagietkowego zawijańca


Jedna z tych rzeczy, która świetnie pasuje jako przekąska zabrana do pracy, kolacja lub przekąska położona na stół podczas organizowanej imprezy oraz na piknik lub grilla.
Potrzebujemy:

Tak naprawdę do bagietki możemy włożyć wszystko na co mamy ochotę, co lubimy lub to co mamy w lodówce.
Bagietkę nacinamy wzdłuż, robiąc sakiewkę, ugniatamy środek tak, żeby zrobić miejsce na nasze produkty:

Wnętrze możemy posmarować masłem, masłem czosnkowym, serkiem białym, serkiem topionym lub ulubioną pastą.


Do środka najpierw wkładamy szynkę i ser:



A teraz pokrojone wcześniej warzywa, najlepiej kroić je na plasterki lub paski, po przecięciu kolorowo wyglądają te zawijańce:
Można dodać do zawijańca:
  • ogórka zielonego
  • ogórka kiszonego
  • kukurydzę
  • fasole czerwoną
  • kiełki
  • i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy.
Nie polecam sałaty, bo zrobi się brzydka (zmoczona i ściemnieje).

Rzadko kiedy w moich przepisach znajdzie miejsce świeży ogórek zielony. Powodem tego jest to, że nie bardzo go lubię. 
Nie wiem czemu tak jest, po porostu odkąd pamiętam to nie przepadałam za nim i nigdy nie nauczyłam się go jeść.



Gdy wszystkie składniki są już powykładany w bagietce, dopełniamy górę serkiem, wcześniej użytym do wysmarowania bagietki lub jakiś innym. który będzie się dobrze komponował z resztą.

A teraz gwóźdź programy, czyli folia. owijamy dookoła bagietkę folią spożywczą, dobrze ściskamy, że produkty we wnętrzu połączyły się i przywarły do siebie.

Tak zawiniętą bagietkę wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, później odwijamy z folii i kroimy. Wyglądają tak jak na zdjęciu pierwszym. Rozkładamy na talerzyki, wkładamy do pudełka, żeby zabrać roladki do pracy, szkoły lub piknik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz