sobota, 24 maja 2014

Twarożek

Jem go na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Kładę na stół kiedy przychodzą znajomi. To jeden z tych przysmaków, którym zastępuje masło. Świetnie smakuje w różnym odsłonach, na kanapce, z pomidorami, sam, jedzony łyżeczką czy z dodatkiem błonnika.


Potrzebujemy:

  • to co na poniższym zdjęciu,
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, mogą być też świeże-drobno pokrojone,
  • śmietana/jogurt naturalny.



Ja zawsze używam serka białego wiejskiego, który robi i obdarowuje mnie nim babcia. Dlatego nie bardzo wiem jaki mogę Wam polecić. Myślę, że to nie ma za dużego znaczenia, bo wiem, że nie którzy lubią bardziej, inni zaś mniej tłusty.

Cebulkę i ogórki kroimy bardzo drobno. Ilość: dodajemy według uznania. Serek przyprawiamy i dodajemy drobno skrojone warzywa oraz śmietanę lub wersja fit z jogurtem naturalnym. Całość mieszamy, tak żeby powstała nam jedna masa.


Cebulkę i ogórka można zastąpić innymi ulubionymi warzywami: papryką, pomidorami, ogórkiem zielonym, cebulą białą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz