Miałam dzisiaj niezapowiedziane odwiedziny znajomych. Ciężko było mi znaleźć coś odpowiedniego, żeby położyć na stół. Pojedyncze składniki nie nadawały się do osobnego podania. Postanowiłam połączyć je w jedną całość:)
Potrzebujemy:
Oczywiście składniki można dobierać według własnych upodobań oraz możliwości. Na koniec znalazłam i dodałam trochę kukurydzy konserwowej, fasoli czerwonej i rzodkiewki.
Pasty, które użyłam do posmarowania chleba, są zrobione przeze mnie. Bardzo lubię pasty, serki i właśnie zamiast masła staram się ich używać.
Krok I. Smarujemy kanapki:
Krok II. Kroimy je po przekątnej:
Krok III. Dekorujemy.
Tutaj możemy sobie pozwolić na dużą fantazję i dowolność. Moja zasada przy robieniu właśnie kanapek czy babeczek, mają wyglądać tak samo. Czyli, jeśli kanapki są z pastą z suszonych pomidorów to daje i układam na nich te same składniki w ten sam sposób. Uważam, że przygotowane w taki sposób bardziej cieszą oko. My też sobie oszczędzamy czasu i kłopotu na wymyślanie ułożenia lub dobierania składników, do każdej kanapki.
Kanapeczki układamy na talerzykach. Można pokusić się o przystrojenie talerzyków, ja jednak ze względu na goniący mnie czas, zrezygnowałam z tej opcji.
Gdybym miała...
- kiełki,
- słonecznik łuskany,
- kabanosy,
- oliwki czarne i zielone,
- grzybki marynowane,
- groszek konserwowy,
- inny rodzaj sałaty,
- śliwki i morele suszone
... to z pewnością bym ich użyła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz